15. syys, 2020

Talveen valmistautuminen alkoi

Olen viimeaikoina törmännyt vähän liian usein siihen, että mikään ei ole niin kuin ennen. Onneksi edes ruska tulee joka vuosi,,,ainakin toistaiseks. Milloin upeana, milloin taas vähän latteana, mutta tulee kuitenkin.

Sanomattakin on selvää, että kaikenlainen asiointi ja ostokset ovat siirtyneet enemmän ja enemmän nettiin, Ja niinpä sitten ei tule ajatelleeksi, että moni muukin asia on siirtynyt nettiin ja mikä vielä huonompi juttu: Yksi ja toinen firma on ikään kuin huomaamatta siirtynyt pois Suomesta! Ja näin saadaan verorahatkin ohjattua sinne, missä verotus on firmalle edullisinta.

Sen jälkeen, kun jäin eläkkeelle, olen ollut todella huono kuluttaja, mitä uusiin hankintoihin tulee. Etenkin vaatteiden osalta tämä pätee hyvin. - Eihän sitä enää tarvitse sellaista garderobia kuin työssä ollessa. Silloin joka päivä piti olla jos nyt ei suorastaan edustava, niin ainakin siisti ja asiallinen vaatetus päällä joka ikinen päivä. Nyt edustus– tai juhlatilaisuudet rajoittuvat pariin kolmeen vuodessa. Aina ei niinkään paljoa. Eli vanhoilla työajan vaatteilla on tullut toimeen ihan loistavasti, joten kalliita isojentyttöjen kauppoja yms. on voinut kiertää oikein hyvin ja kaukaa.

Nyt tämä viimeaikainen sairasteluni on  kuitenkin  muuttanut joitain asioita: minun painoni on yllättäen laskenut millä tahansa mittarilla mitattuna.

On siis pikku pakko suunnistaa vaatekauppaan. Nyt korona-aikana sekään ei tietenkään ole ihan yksinkertainen asia. Helsingin ehkä vaarallisin ostoskeskus riskiryhmäläiselle on Itits. Siellä  olisi esimerkiksi talvitakkivalikoimaa tarpeeksi verrattuna moneen muuhun paikkaan, mutta menepä nyt sitten sinne! Alue on korkean tartunta-alueen maineessa suuren maahanmuuttaja määränsä takia. Ei sinne voi mennä ostoksille. Lähes kaikkialta kaupoista on hävinnyt  kaikki vaatepuoli, lukuun ottamatta lasten vaatteita ja urheiluliikkeiden tarjontaa. Ei siis ollutkaan itsestään selvää, mistä esimerkiksi talvitakin saisi ostettua, Kiertelin isoimmat City-ym. marketit lähialueilla. Lasten kokoja tai korkeintaan no 40. Eipä paljoa auttanut! Toki olen tutustunut jo vuosien ajan parin postimyyntifirman tuotteisiin mutta nyt, kun en tiedä edes  omaa kokoani, on ihan mahdotonta tilata vaatteita netin kautta, vaan ne on pakko sovittaa ainakin kertaalleen, että tietää, minkä kokoinen pusero, pitkät housut jne. päälle menee ja siellä pysyy.

Sitten muistin, että Elloksella on myymälä Tammistossa. Sinne!

Perillä odotti yllätys! Siinä vanhan liikkeen tilalla ei ollut mitään. Ei enää edes liikkeen nimeä! Todella turhautuneena soitin Elloksen vaihteeseen. Sieltä kuulin, että Suomessa ei enää ole yhtään Elloksen myymälää. Lähin on Karlstadissa, Ruotsissa! Toiseksi lähin Göteborgissa! - Anna mun kaikki kestää! Jos haluaa sovittaa takkia, pitää poiketa naapurimaassa!  Pisti taas miettimään, että missähän noiden kaikkien postimyyntifirmojen kotimaa onkaan… ennen seuraavaa tilausta pitääkin vähän selvittää itselleen noiden firmojen taustoja ja kotipaikkoja!

Avauduin sitten tästä pettymyksestäni FBssä ja toivoin tietysti saavani kavereilta vinkkejä hyvistä kaupoista. Vaan mitä sain?! Läjän informaatiota maassa toimivista postimyyntifirmoista! Mukana oli myös ex– työkaverin kommentti, jossa varsin värikkäästi kerrottiin siitä, miten hän käyttää vaatteensa loppuun asti ja rivien välistä saattoi hyvin lukea, mitä mieltä hän oli siitä, että  minä en tehnyt samoin.– Toisaalta nauratti ja toisaalta suututti. Tyydyin kuittaamaan hänen kommenttinsa toteamalla, että ” Kun ei ne vaatteet pysy enää päällä edes Jeesusteipillä! ” Tiedä sitten mitä ajatteli.. Joku toinen, joka tunsi taustani,  kuitenkin sai vastauksestani naurukohtauksen. - Olen todella kuluttanut vaatteitani loppuun . Viime syksynä ostin uuden talvitakin,joka sekin on nyt kuin 10 hengen Sopu-teltta. Edellinen oli vasta 12 vuotta vanha! Ja muut vaatteeni olen viimeisten reilun 20v aikana tuonut lomareissuiltani Floridasta ihan siitä syystä, että sieltä isotkin ihmiset saavat sopivia vaatteita. Floridassa olen viimeksi ollut 4v sitten. - Myös alusvaatteita on vuosikausia tuotu jenkeistä ja nyt niidenkin kanssa olen jo melkein pulassa, kun kaikki ovat liian isoja. Kalliiksikin tämä tulee! Mutta tässä nyt taas nähtiin, miten herkästi toisen tekemisiä arvioidaan vain ja ainoastaan omasta näkövinkkelistä päin. Eikä oteta ollenkaan huomioon  toisen muuttuneita olosuhteita ym. Siihen samaan syntiin lankean varmasti usein itsekin, joten en tätä ollenkaan syyttävällä sormella osoittele, muistutan vaan, että kun vanhenemme, koemme kuka mitäkin muutoksia ulkonäössämme, terveydentllassamme, kehossamme, hiuksissamme, fysiikassamme...kaikessa. Ja meillä jokaisella on vielä omat akilleen kantapäätkin!  - Yksi ystäväni valittaa kaiken aikaa, miten kamalaa on, kun hiukset ohenevat vauhdilla.– Minä en missään vaiheessa ollut kiinnittänyt hänen hiuksiinsa mitään huomiota, koska hän esiintyi aina kyvin laitettujen hiusten kanssa. En ollenkaan ymmärtänyt, miksi hän valittaa ja valittaa ja miettii peruukin hankkimista! Mutta pitää yrittää muistaa, että jokaisella on myös kaikessa se oma tärkeysjärjestys asioille! Eikä se välttämättä ole ollenkaan samanlainen kuin omani! - Yritän muistaa tämän, ennen kuin otan kantaa asioihin...paino sanoilla: Yritän muistaa!