13. loka, 2020

Suu kiinni, nyt sukelletaan!

Olen jo pitkään ollut huolissani siitä, miten äidinkieltämme poljetaan mennen tullen… englanti valtaa tilaa itselleen ihan arkikielenä.  Mutta sehän ei olekaan koko totuus asiasta! Suomen kieli on taantunut . Ja siitä voi syyttää vain päättäjiä, joilla ei ole hanskassa tämäkään asia. Opetusministeri ym. pitävät meteliä oppivelvollisuuden jatkamisesta ja siitä, miten tärkeää se on jo tasa-arvon nimissäkin. Vähän ihmetyttää päättäjien suhtautuminen asioihin, mutta näköjään heillä ei ole realistista kuvaa siitä, että suomen kieli, meidän äidinkielemme, on juuri nyt todella vaikeassa vaiheessa ja sukeltaa kovaa ja syvälle! Ja se on suoraa seurausta siitä, että koululaitoksemme ei edellytä enää lapsilta ja nuorilta aktiivista lukemista. Riittää, kun selviää jotenkin… mutta se ei riitä kunnolliseen lauserakenteiden oppimiseen, synonyymien hallintaan, ei sijamuotojen yms. ymmärtämiseen, eikä edes oikeinkirjoitukseen. Ilman aktiivista lukemista, ja nimenomaan useiden eri tyylilajien lukemista aivot eivät pysty omaksumaan näitä aika monimutkaisiakin rakenteita. Olisi siis huomattavasti tärkeämpää palata tässä kohtaa harppaus taakse päin ja ottaa lukusuunnitelmiin äidinkielen kirjallisuuden kahlaaminen kouluissa… kaunokirjallisuuden helmet, Sillanpään parhaat teokset, Väinö Linna , runot, esseet, matkakertomukset, historian tapahtumat ja pohjoismainen kirjallisuus, kuin jatkaa oppivelvollisuutta nuorille, joita koulunkäynti ei kiinnosta!  Jos päättäjät eivät tajua tätä asiaa pian, kohta on myöhäistä.—onhan se nyt aika kamalaa, ettei tämän päivän nuori osaa lukea, eikä kirjoittaa muuta kuin tikkukirjaimilla, kun koulussa ei vaadita edes kaunokirjoitusta enää! Tästä seuraa, että he eivät osaa kirjoittaa edes nimeään! Nummisuutarien tapaan, puumerkkiä sitten allekirjoituksissa käytetään! Ei hyvät ihmiset sentään! Mihin alennustilaan nämä hölmöt päätökset vielä meidän kansamme syöksee.? - Kyllä meillä on naureskeltu sille, etteivät amerikkalaiset osaa lukea ja kirjoittaa, mutta taitaa osua nyt pilkka omaan nilkkaan, kun tällaisia puutteita tulee vastaan omassa koulujärjestelmässämme!

Toivottavasti joku muukin herää asialle ennen kuin se on liian myöhäistä. Pari sukupolvea tässä nyt ainakin on ehtinyt mennä pilalle tällä asialla!

 

Syksy on ollut väri-ilottelua parhaimmillaan koko maassa. Nyt se alkaa hiljalleen olla ohi ja meille on jäänyt massoittain upeita ruskakuvia tiedostoihimme ja varmasti osa myös lähimuistiin niin, että niitä voi sieltä napsia tarvittaessa tuomaan lisäenergiaa kaamokseen.

Minä sain terassin reunassa olevan kivipenkkini lähes valmiiksi. Ihan kaikkia kukkivia kasveja en vielä hennonut sieltä pois napsia, mutta paljon tuli jo valmista…. Naureskelinkin, että pihavalot syttyivät, kun yksi penkin aurinkokennovaloista rapsahti päälle juuri, kun olin ottamassa aikaansaannoksestani kuvaa. Pian nekin valot sammuvat, kun auringon valoa ei tule enää riittävästi… sitten ovat vuorossa jouluvalot, joita itse kutsun nykyään kaamosvaloiksi, koska annamme niiden yleensä valaista tätä totaalista pimeyttä ihan helmikuulle saakka. Joten ei hätää mitään. Aina on jotain kivaa tiedossa kuitenkin!

Ja loppujen lopuksi, se talvipäivän seisauskin on jo  noin kahden kuukauden kuluttua. Pian se aika menee!