1. joulu, 2020

Pikkujoulu ja pikku talvi

Joulu lähenee taas lähenemistään. Ainahan sitä haluaisi läheisilleen ja itselleen kaikkea hyvää, mutta nyt kun korona on kiusannut meitä jo liki vuoden ja maan ja koko maailman talous ja muutkin asiat tuntuvat olevan mitä kummallisimmissa solmuissa, ei oikein enää osaa odottaakaan mitään. Päivä päivältä tämä eristäytyminen ja kaikesta sivussa oleminen on alkanut rassata minuakin aika reippaasti. Olen yrittänyt purkaa paineita kaikenlaiseen tekemiseen. Joskus se onnistuu ja joskus ei. Sain siivottua vaatekaappejani ja laitettua jopa kiertoon jonkun verran tavaraa mutta sitten tänään, kun oltiin aamulla lähdössä Meikkuun tytön kanssa, hän ilmestyi meille parin ison muovikassin kanssa . Ne olivat täynnä hänelle isoksi jääneitä vaatteita! Kun sitten tulin kotiin oli tietysti pieni pakko ruveta tsekkaamaan sitä kasaa. Ja nyt on sitten taas kaapit täynnä vaatteita! On puseroa ja housua pikku menoon tai kotoiluun, miten vaan. Ja on myös tosi hyvä nahkatakki. Eli eipä tarvitse mamman huolehtia enää vaateasioita.

Kuten aina, täällä eteläisessä osassa maata, arvuutellaan milloin tänne tulee pysyvä lumi, vai tuleeko ollenkaan. Kerrana ripsaisi vähän lunta jo aikaisemmin, mutta se suli pois ääntä nopeammin. Nyt pikkujoulun aattona tuli sen verran lunta, että ihmiset innostuivat vaihtamaan autoihinsa talvirenkaat. Aamulla lumi oli jälleen kadonnut. Säätieto lupasi kuitenkin lännestä alkaen taas lunta ja räntää. Aamulla kun herättiin, maa olikin valkoinen. Pikkujoulu ja pikku talvi… no, tiistaille on luvassa taas plussakeliä, joten ei kovin pitkäksi tämä talven alku venähdä. Pakko kuitenkin sanoa, että vaikka en erikoisesti lumesta ja liukkaasta kelistä välitä, se toi kuitenkin valoa tähän hirveään harmaaseen ja pimeään kaamokseen.

Iloa sain menneeseen viikkoon siitä, että pääsin taas leikkimään vuodenvaihteeseen liittyvien juttujen kanssa, eli rakentelemaan seinäkalenteria ensi vuodelle. Se on yllättävä iso homma. Nimittäin kunnon kalenteripohjaa on aika mahdotonta saada valmiina käyttöönsä ja sellaisen rakentaminen on ihan hirveän hidasta ja virhemahdollisuuksia on kymmeniä. No, olen rakennellut kalentereita ennenkin, joten, syntyihän niitä sitten muutama: on privaattikalenteri, joka sopii kiinnitettäväksi vaikka jääkaapin oveen, on Titanpuotin  allakat: kokoa A3 ja A4. Tai itse asiassa A4 koossa on vielä kaksi erilaista vaihtoehtoa: isommilla kuvilla ja pienemmillä kuvilla. Ajattelin, että niitä kaikkia halukkaat voisivat tilata itselleen tai kavereilleen uudenvuoden tervehdyksiksi. Laitan jonkinlaiset kuvat niistä kotisivuilleni, niin voi miettiä, mitä haluaa…

Haluamisista tuli mieleeni, että kävin yhtenä päivänä hakemassa kotiin uuden poppanan. Olin hakemassa kokonaan toista liinaa, mutta kun näin valikoiman, tilaukseni vaihtui lennossa toiseen, värimaailmaltaan vielä enemmän meidän näköiseemme poppanaan. Suosin siis pientä, sipoolaista käsityön harrastajaa Parasta asiassa oli, että nyt tiedän, mistä kannattaa kysellä, jos tarvitsee jotain määrätyn väristä, tai kokoista poppanaa tai vaikka räsymattoa. Ja ihan kohtuuhintaisia kaiken lisäksi.

Miten ja mihin voisi saada jonkinlaisen listauksen tällaisista pienistä toimijoista, jotka etenkin nyt tämän koronan siivittäminä ovat kehittäneet itselleen  pientä sivutuloa käden taidoillaan tai vaikka leipomuksillaan. Moni voisi olle kiinnostunut tukemaan pieniä yrittäjiä… pitääpä tutkailla asiaa lisää!