29. joulu, 2020

Mitä sinä lupaat?

Aina kun edessä on uusi vuosi, yritetään arvailla, mitä se tuo tullessaan ja kysellään uudenvuoden lupauksia. Uusi kalenterini kyselee,mitä opin tästä vuodesta? - Hmm..ainakin sen, että mikään ei ole niin varmaa, kuin epävarma ja sen, ettei elämässä on kuin kaksi pakkoa: verot ja kuolema, niitä ei pääse pakoon...

Usein näinä vuoden viimeisinä päivinä minäkin mietin tulevaa, ja optimisti kun olen, pidän aina selviönä, että tulee, mitä tulee, se on jotain kivaa! - Tämä koronavuosi on tehnyt kyllä kaikkensa tämän yltiöpositiivisuuden kitkemiseksi, ainakin minulta. Mutta, mutta… enpä ole antanut periksi vieläkään! Koko tämä vuosi meni sinnitellessä ongelmasta toiseen, mutta kun tapanani ei ole antaa periksi, en sitä tehnyt nytkään… ja nyt, kaikesta viisastuneena olen sitä mieltä, että selvisin hengissä ja pinna piti juuri siksi, etten hetkeäkään ajatellut, että tästä ei selvitä… Eli minun tärkein uudenvuodenlupaukseni on, että jatkan edelleen positiivista ajattelua ja etsin kauniita ja positiivisia asioita ympäriltäni, autan kaveria aina kun voin ja luotan siihen, että elämä kantaa, niin kuin on kantanut tähänkin sakka!

Olen jo vuosia asettanut itselleni aina vuoden vaihtuessa joitain tavoitteita… kymmenkunta asiaa, jotka toteutan tulevan vuoden aikana. Nyt on tullut se hetki, kun tarkastelen viimevuotisia tavoitteitani… olin asettanut vuodelle 2020 vain 8 tavoitetta, mutta osa aika isotöisiä. ..niistä toteutui 7 tavoitetta, osa yli omienkin odotusten.  Tein mm. testamentin ja siihen liittyen edunvalvontaan, hoitotahtoon yms. asioihin kannanotot. Siivosin turhia tavaroita pois n.10 jätesäkillistä ja toteutin yhden tärkeimmistä tavoitteistani. Olin nimittäin asettanut tänä vuonna samoin, kuin monena muunakin vuotena tavoitteekseni auttaa jotain pulassa/hädässä/ vaikeuksissa olevaa ihmistä vähintään kerran kuukaudessa. Nyky-yhteiskunnassa apua tarvitsevia on yllättävän paljon, kun vaan osaa katsoa pikkuisen pintaa syvemmälle… Tämän tavoitteen siirrän kuitenkin listalle myös alkavalle vuodelle… en lahjoita rahaa hyväntekeväisyyteen, koska en voi olla varma sen perillemenosta. Autan mieluummin suoraan apua tarvitsevaa, koska silloin tiedän, että se menee sinne, missä siitä on oikeasti hyötyä. Eli tämän vuoden tavoitelistalleni siirtyy edellisen lisäksi ainoastaan tiistaikirjeen omakustanteen tekeminen. En vieläkään ole aivan varma siitä, onko siinä mitään järkeä, mutta roikkukoon nyt listalla vielä ainakin tämän vuoden. Ehkä se selviää tänä aikana.

Tämän vuoden tavoitelistalle laitan edelleen ylimääräisistä tavaroista eroon hankkiutumisen, eli voimieni mukaan, siivoilen varastoja ym. ja kierrätän käyttökelpoista tavaraa joko myymällä tai lahjoittamalla sitä eteenpäin. Juuri ennen joulua onnistuin kierrättämään mökillä pitkään olleen lasisen ruokapöydän tuoleineen. Se vei aika ison tilan olohuoneesta ja sen käyttö oli minimaalisen pientä.—Tästä tuli mieleeni, että kun minulla on niin hirveä määrä kaikenlaisia tauluja, voisi olla ihan asiallista alkaa miettimään sitäkin, että edes osa niistä voisi saada uuden kodin jossain muualla, kuin varastossani! - Ehdotuksia vastaanotetaan!

Kaiken suunnitelmallisuuden keskellä on tietysti syytä huomioida myös ennalta arvaamattomat asiat… meille tuli jouluna muutama pieni yllätys: aattona paloi liesituulettimen toinen valo, joten pieni osa ruuista piti tehdä hiukan hämärissä olosuhteissa, illan mittaan yksi olohuoneen kiskovaloista muuttui diskovaloksi ja se oli pakko sammuttaa. Kaiken lisäksi yölamppuni kahdesta lampusta toinen poksahti, kun olin käymässä nukkumaan… alettiin miettimään, että olisikohan korkea aika siirtyä valaisimissa led-valoihin.?! Huomattiin nimittäin, ettei olekaan ollenkaan yksinkertaista löytää nykylampuista sopivia lamppuja vanhoihin valaisimiin. Ehkä tämän huushollin valaisinkannan tuominen tälle vuosikymmenelle on myös tulevalle vuodelle asetettava tavoite?

Mikä on sinun uudenvuoden lupauksesi ja mitä tavoitteita asetat itsellesi alkavalle vuodelle? - Kerro kommenteissa tai FBssä!

Kiitos sinulle tästä vuodesta ja siitä, että olet jaksanut lukea näitä kirjeitä vaikka koronan rajoitukset ovat varmasti olleet sinullekin aika tuskallisia ja ottavat voimille edelleenkin. Muista kuitenkin, että kaikki ystäväsi ovat edelleen olemassa ja soita ja pidä keskusteluja yllä edes puhelimen avulla. Kyllä se kuitenkin auttaa myös yksinäisyyden tunteesta pois rämpimiseen!

Tänään minua harmitti pikkuisen, kun eräs ystäväni soitti minulle mesen kautta videopuhelua, enkä voinut vastaanottaa sitä.. Olen nimittäin ihan turvallisuussyistä estänyt meseltä ja muiltakin sovelluksilta puhelimellani ja muillakin laitteilla videokuvauksen… ihan samasta syystä puhelimeni ei osaa paikantaa minua… Kaikki eivät miellä asiassa mitään vaaraa, mutta, asiantuntijat ovat jo pitkään varoitelleet siitä, miten kaikenlaista urkkimista voidaan tehdä juuri videokameran kautta… näistä vaaroista vaan ei niin kovin paljon kerrota…

No niin, nyt sitten tekemään niitä uudenvuoden lupauksia ja toivomuksia… minä toivon Sinulle ja läheisillesi hyvää vuoden loppua ja iloa ja riemua alkavalle vuodelle ja ennen muuta terveyttä kaikille! Nähdään ensi vuonna!