15. kesä, 2021

Kesän hehkua

Äkkiä se kesä tuli, ja pian taas päivä alkaa lyhenemään ja huomataan, että kesä oli ja meni. Miten ihmeessä joka ikinen vuosi tämä sama asia toistuu… ensin odotetaan kuin kuuta nousevaa sitä kesää ja joka kerta se vilahtaa ohi  ja pitää psyykata itseään taas kestämään se kamala kaamos, pimeys, sateet ja loska… onneksi tämä koronahelvetti alkaa vähitellen hellittää. Tänään ilmoitettiin enää 29 uuttaa tapausta koko maassa! Toisaalta sitten joku lääkäri jo maalaisi syksystä tosi pahaa tilannetta, kun nyt koronan takia on oltu superhygieenisiä ja siivottu kaikki bakteerit pois elämästämme ja ympäristöstämme, niin se antaa kuulemma taas uusille flunssaviruksille erinomaisen ympäristön kehittyä vaikka miten pahaksi tapaajaepidemiaksi… eli kierre onkin valmis!!  Sitähän ei tietenkään kukaan halua! - Me kävimme toisella koronapiikillä viikko sitten ja olen ajatellut, että alan hiljalleen elää normaalia elämää ja lopetan käsidesin käytön ja palaan normaalimpaan hygieniatasoon… eiköhän ne bakteerit siitä vähitellen taas valtaa itselleen vähän elintilaa ja puolustusmekanismitkin taas pääsevät toimimaan. Näin haluan uskoa.

Kuntavaalitkin sitten tulivat ja menivät. Liekö kesäviikonloppu ollut syynä äänestyshaluttomuuteen, vai ovatko ihmiset kadottaneet viimeisenkin uskonsa demokratiaan? - Pakko sanoa, että kävin kyllä äänestämässä, mutta etenkin valtakunnan politiikassa ei enää aikoihin ole ollut demokratialla mitään sijaa.—Hävinneiden puolueiden nostaminen hallitukseen vei viimeisenkin uskon siihen, että äänestämällä voisi jotenkin vaikuttaa päätöksentekoon. Kunnallisella tasolla ainakin pienemmissä kunnissa on kuitenkin edes jonkinlainen mahdollisuus tehdä oikeasti yhteistyötä useissa eri sektoreiden asioissa ja uskoisin, että sillä yhteistyöllä kuntia voidaan kehittää enemmän asukkaitaan palvelevaksi ja kehitystä ja innovaatioita hyödyntäviksi alueiksi.

Perussuomalaisten aika reipas valtuustopaikkojen lisäys ja Nyt Liikkeen menestyminen monissa kunnissa antaa kyllä hiukan toivoa paremmasta tulevaisuudesta nimenomaan kunnallispolitiikassa ja sitä tukee vielä ne muutamat yhteenliittymät, jota joissain kunnissa on syntynyt puolueiden rinnalle toimimaan. Elämme siis jossain määrin kuitenkin muutoksen aikaa, jota on ihan mielenkiintoista seurata.. Se mikä voisi vielä parantaa kiinnostusta politiikkaan yleensä, olisi, että noissa pormestarikunnissa sen pormestarivalinnan voisivat tehdä äänestäjät niin, että jokaisen kunnan ääniharava, olkoon sitten mistä puolueesta tahansa, valittaisi ko kunnan pormestariksi ! Ajatelkaas, että silloin Helsingin pormestariksi olisi noussut Jussi Halla-aho ja Tampereelle olisi saatu pormestariksi Sanna Marin! Siinähän olisi valtakunnan politiikkakin mennyt aika tavalla uusiksi!

Marinista tulikin mieleeni, että ei hänenkään viestintätaitonsa niitä kaikkein parhaita ole, kun ei kertaakaan ole tuonut esiin sitä, miten tehokkaasti ovat hoitaneet ihmisten työllistämistä.  Nehän ovat tehneet kaikkensa, että ihmiset tekevät enemmän ja enemmän työtä, halusivat sitä tai eivät.– Minullakin meni 2,5h siihen, että yritin selvitä omaverossa veroilmoitukseni täydentämisestä luovutusvoiton osalta! Sen lisäksi, että sain etsiskellä oikeaa paikkaa ilmoittaa asiasta ihan turhan pitkään, jouduin soittamaan verottajalle saadakseni selkokieliset ohjeet laskentakaavalle… Samalla tavalla ihmiset joutuvat tekemään kohtuuttoman paljon työtä pankkiasioiden. Kelan ja esimerkiksi erilaisten takuuasioiden kanssa.. omaishoidon mutkien kanssa ja vaikkapa puhelinoperaattorin laskujen, sopimusten yms. Kanssa. Ja sitten vielä lasten vanhemmat koulun kanssa… varsin iso työllistävä vaikutus koko kansalle näillä erilaisilla digiloikilla on, mutta toisaalta ymmärrän, ettei Marinkaan niitä kamalasti uskalla kehua, kas kun se on palkatonta, pimeää työtä, josta tekijä vielä joutuu maksamaan erilaisia piiloveroja… alvia, sähköveroa yms. muiden kustannusten lisäksi… ja sitten puhuvat vielä, että Suomi ei selviä ilman maahanmuuttajia…

Katson hyvin harvoin mitään urheilua televisiosta, mutta nyt jäin tuijottamaan Suomi-Tanska matsia. Siinä tapahtunut urheilijan yht´äkkinen tuupertuminen pysäytti dramaattisesti kaiken. Tilanne hoidettiin Ylen tasolla kovin huonosti… eikö ihan oikeasti siellä ole mitään suunnitelmaa B siltä varalta, että jotain odottamatonta tapahtuu.. Ylehän ei olut filmaamassa ottelua, mutta mielestäni sydämen pysähtymisen kokenutta urheilijaa ei olisi saanut edes  kuvata, saati sitten esittää kuvia kaikelle kansalle! Ajatelkaa, jos hän olisi kuollut! Eikö ihmisen pidä antaa kuolla/sairastaa kameroilta piilossa, rauhassa?!  Tähän olisi tarvittu Plan B:tä! - Siinä olisi voinut näyttää vaikka jotain muuta ottelua tai mitä tahansa korvaavaa ohjelmaa… mutta ei,! Mihin on viimeinenkin ammattitaito Yleltä kadonnut?

No, asioita voidaan katsoa useammasta eri kuvakulmasta.  Mutta nautitaan nyt kuitenkin täysillä tästä huumaavan kauniista ja upeasta kesästä, kaikista ihanista kukista ja luonnon vihreydestä. Vielä viikko, sitten se kauneus alkaa taas vähitellen vaihtua elokuun tummiin öihin… kynttilöihin ja kiiltomatojen loistoon metsäpolulla...