29. kesä, 2021

Liian iso digiloikka taas!

Olen itsekin aika paljon pitänyt esillä sitä, että digiloikka Suomessa on mennyt vähän överiksi. Etenkin vanhat ihmiset jäävät jalkoihin ja heiltä riistetään itsenäisyys, kun sivullisia joudutaan ottamaan mukaan omien, henkilökohtaiseksi koettujenkin asioiden, kuten raha-asiat, hoitoon.

Nyt törmäsin taas tällaiseen ylilyöntiin, josta poltin päreeni ihan kunnolla. En vielä tiedä, mitä asialle jatkossa tapahtuu, mutta missään tapauksessa en aio hyväksyä syntynyttä tilannetta.

Tilasin muutama viikko sitten mökille uuden sängyn. Kävin ihan oikeassa Sotkan myymälässä Forssassa tilaamassa sen. Koska näiden nykyisten terveysongelmieni takia, minun on pidettävä huoli siitä, että nukkuessa eivät mahahapot pääse nousemaan kukusta ylös, se edellyttää, että  sängyn pääpuoli on vähintään 45 asteen kulmassa korotettuna. Luonnollinen valintani oli siis moottorisänky, jollainen kotonakin on ollut ties miten kauan.

Sänky tuli sovitussa ajassa, itse asiassa pikkuisen vielä etuajassa ja olin iloinen asiasta, koska satuin juuri silloin olemaan mökillä pikavisiitillä. Otin siis sängyn vastaan, purettiin se paketista, mutta ei ehditty sen enempää vielä tutkia sitä, vaan lähdettiin oman aikataulun mukaisesti kotiin, ennenkuin ehdittiin edes koenukkua sitä.

Juhannuksena sitten ajettiin lauantaina mökille ja aloin tutkia uutta sänkyäni. Kaukosäätimeen piti laittaa paristot sähkökatkosten varalle. Loogista. Siihen se loogisuus sitten päättyikin! Kaukosäädin piti ohjelmoida ja ohjelmointiin tarvittiin Google Plays tä tms. ladattava sovellus älypuhelimeen! Siis minulla pitäisi olla älypuhelin, saadakseni Bluetoothin kautta sänkyni toimimaan! Entäs jos ei ole älypuhelinta, tai jos vaikka vuokraisin mökkiä, ja sängyssä nukkuisi joku, jolla ei ole minun älypuhelintani mukana moottorin toimintaa avittamassa, se ei toimisi.

No, yö meni tietysti pieleen, kun sitä päätyä ei saanut nostettua ylös. Sen sijaan tuli todetuksi, että 90cm levyinen sänky on tarpeeksi leveä.  Sekin on hyvä tieto, jos vaikka kotiin joskus joutuu uusimaan sänkyä.– Onhan se huikea tilansäätö, jos 30 cm nykyistä sänkyä kapeampikin riittää.

Soitin tässä välissä sinne Forssan Sotkaan. Siellä kukaan ei ollut kuullutkaan, että kaukosäädön ohjelmointiin tarvittaisi kännykkää!!! Kaveri, joka heillä asentelee niitä, sanoi, että olen varmaan saanut jonkun väärän sängyn ohjeet… no, tarkistettiin sitten mallit ja merkit, mutta ongelma ei rakennut. Heidän asentajistaan toinen oli tänään vapaalla, mutta lupasivat huomenna hänen kanssaan selvittää, miten ongelma voidaan ratkaista.

- Saas nähdä, mikä on lopputulos! Jännitystä elämään se nyt ainakin tuo, jos ei muuta. -Ihan kun sitä ei ennestäänkin olisi riittävästi.

Ja sitten sarjassamme, mikään asia ei mene niin kuin suunnitellaan… tultiin kotiin eilen mökiltä sen takia, että Tiivin edustajat halusivat tulla tekemään terassinoven tarkistusmittauksen tänään klo 10.30  - Juu, auto tuli pihaan klo 10.29, mutta kukaan ei tullut sisälle… Chico ryntäili haukkuen huoneesta toiseen ja tuijotti ovelle, mutta ketään ei näkynyt, ei kuulunut. Kun auto oli seissyt pihassa 50 minuuttia sanoin isännälle, että mitäs jos menisit kysymään, mikä on homman nimi, kun pitäisi tänään hoitaa muutama asiakin, eikä vaan istua ihmettelemässä, mitä pihassa tapahtuu… Lopputulos oli, että toinen mittamies ei ollutkaan saapunut. Häntä siis odoteltiin! Tunnin myöhässä hän  tuli paikalle ja totesi vaan, että vahinko, että jouduitte vähän odottamaan… edellinen palaveri vaan ei päättynyt odotetussa ajassa… Teki mieleni sanoa, että meidän tuntipalkkamme on 40e/h/hlö ja koiran vahtipalkka kympin tunti tai pari herkkupussia.  Ne varmaan hyvitetään sitten loppulaskussa?!

Kun tähän epämääräisyyteen lisätään se, että olen jättänyt pankille pari viikkoa sitten verkkopankin kautta viestin, joka edellyttää heiltä toimenpidettä keskiviikkona ja pankki ei ole mitenkään reagoinut viestiin, alkaakin minun mittani taas näistä välinpitämättömistä asioiden hoitamisista olla tapissaan… niin kuin sanottu: itse saa tehdä kaikki tai ainakin jatkuvasti paikkailla toisten törttöilyjä! Miten ihmeessä ennen hyvin toiminut yhteiskunta on saatu tällaiseen alennustilaan??

No, onneksi on edes kiva ilma ja kohta pulahdan kokeilemaan, miten paljon altaan vesi on parin päivän helteen jäljiltä lämmennyt!

Loiskis teidän kanssanne!

PS. Soittivat Forssan Sotkasta, että kaukosäädön ohjelmoinniksi riittää ohjeen ykköskohta, jonka jälkeen moottorin pitäisi toimia ilman Bluetoothia... ei toiminut, mutta pitää nyt sitten vielä kokeilla kerta, pari, uudestaan ja sitten soittaa huolto paikalle, ellei lähde toimimaan...