28. syys, 2021

Tasan eriarvoinen

Viime viikolla yhtenä aamuna, kun heräsin  aikaisin, ajattelin, että katsonpa kerrankin ihan rauhassa aamu-uutiset. Pojat nukkuivat nimittäin vielä täyttä häkää. No, ei siinä mitään, uutisissa ei ollut mitään poikkeavaa tai muutenkaan ihmeellistä, mutta  sen jälkeen alkoi joku propagandalähetys  siitä, miten saataisi ihmiset enemmän liikkumaan kävellen tai polkupyörillä. Vihjailtiin siihen, että Helsinkiin kaivattaisi lisää tilaa kaduista kävelijöille ja pyörille ja autot voisi jättää kantakaupungin ulkopuolelle… katselin ja kuuntelin tovin, sitten paloi kääty ja jostain syystä ruutu pimeni.

Kaikki se hölmöily, mitä Helsingissä on viimevuosina autolla liikkumisen estämiseksi tehty, on mielestäni todella törkeää eriarvoistamista maassa, jossa toitotetaan isoon ääneen tasa-arvosta ja ihmisoikeuksista!  Jo nyt Helsingin kaduilla liikkuminen on suorastaan vaarallista:  siellä sinkoilee sulassa sekasotkussa jalankulkijoita, sähköpotkulautoja, fillareita, joita ajellaan kännykkää selaten ja räpläten, puhelimessa puhuen tai napit korvissa musiikkia kuullellen, milloin ihmisiä, milloin tolppia päin, kuinka kulloinkin. Pyöräilijöillä ei lähes tulkoonkaan ole mitään käsitystä väistämissäännöistä, eikä potkulautailijoilla nopeusrajoituksista jne. Päättäjien näkökulma on, että näillä kaikilla erilaisilla vempaimilla kulkevilla on oikeus liikkua kaupungin keskustassa ja aiheuttaa jopa ruumiinvammoja toisille. Autoilijoilla ei ole mitään oikeuksia. Yhtään ei oteta huomioon, että joillekin ihmisille, korostan, IHMISILLE, autolla liikkuminen on ainoa vaihtoehto . Näin on ainakin silloin, kun ihminen on vanha, vammainen, huonokuntoinen ja sairas. Erilaiset asiat on kuitenkin hoidettava. Apteekissa on käytävä, ruokaakin on ostettava ja joskus pitää hankkia joku vaateriepukin ja ehkä kengät… jollain tavallahan ne pitää hakea ja jos ei sairaudestaan johtuen kykene pyöräilemään ja kantamaan painavia ostoskasseja, auto on pelastus. Sen kanssa voi asiat hoidella. Edellyttäen, että on parkkipaikka ja  ajokortti, joka oikeuttaa kuljettamaan moottoriajoneuvoa. Tänä päivänä nuorilla ja terveillä ihmisillä pitää olla kaikenmaailman härvelit niin liikkumiseen kuin viihtymiseekin, koska heillähän on OIKEUS olla nuori ja nauttia elämästä! Ei tarvita edes ajokorttia näiden hiljaisten ”tappajien” kuljettamiseen, vaikka ne sähkömoottorilla kulkevatkin, senkun kaasuttelee ja kiemurtelee vaan kaikkien muiden seassa! Vanhoilla ja sairailla, vammaisilla ihmisillä ei siis ole  oikeutta elää mukavasti, olla tyytyväinen ja hoidella itse asiansa? -  Vai miten tämä pitää tulkita? - Ensin menee terveys ja sitten viedään vielä elämisen  ja siitä nauttimisen oikeuskin! Varsin tasa-arvoista touhua, sanoisin! Nämä nykypäättäjät kuvittelevat olevansa kuolemattomia, ikinuoria, terveitä ja voimakkaita koko ajan. Ei oteta huomioon, että tarvitaan vain yksi liukastuminen, kaatuminen tai muu onnettomuus, kun  ollaankin koipi tai muu raaja paketissa ja ihmetellään, miten sinne asioille fillarilla tai potkulaudalla nyt mennään… ja entä sitten, kun kohdalle osuu jotain vakavampaa… aivoverenvuoto… halvaantuminen jne. Onpas sitten kivaa tämä tasa-arvoinen ajattelu! - No on toki sittenkin mahdollista hankkia sähköinen pyörätuoli ja roudailla sillä ympäri Helsinkiä hoitelemassa asioitaan, jos asuinolosuhteet mahdollistavat pyörätuolin hinaamisen hissittömän talon kolmanteen kerrokseen ja jos se pieneen miniyksiöön jotenkin mahtuu…

Tässä yhteydessä on pakko vähän miettiä, mitä se tasa-arvo oikeasti tarkoittaa. Mielestäni tasa-arvoa on se, että jokainen voi valita asuinpaikkansa, oman kotinsa paikan, käydä koulua, opiskella, tehdä työtä, saada terveyspalveluita tarvitessaan ja  liikkua maan sisällä haluamallaan tavalla…. Ei vain pyöräillen tai potkulaudalla…

Jotenkin minusta tuntuu, että nykyihmisten ajatteluelimet ovat pahasti vaurioituneet, kun eivät tuota enää järkeviä ajatuksia… tottakai, ihmiselle tekee hyvää liikkua, harrastaa hyötyliikuntaa ja pysyä hyvässä kunnossa, mutta kun se ei aina ole mahdollista! Silloin pitää olla vaihtoehtoja tarjolla!Tämä on vähän samanlainen, kovin yksisilmäinen ajattelutapa, kun nykyisin on vallalla digimaailmassa. Sielläkin pitäisi kaikkien ihmisten jotenkin tulla toimeen ja pärjätä, hoitaa omat asiansa mutta kun ei ole digimaailmaan minkäänlaista koulutusta saanut, ei voi olettaa, että enää elämän ehtoopuolella, kun muutenkin oppiminen on hidastunut , opettelee olemattomalla kielitaidollaan , kaihisilla silmillään tai  kömpelöillä sormillaan käyttämään tietokonetta tai älypuhelinta. Se ei ole enää realistista. Kuitenkin asiat on hoidettava, jotenkin. Mielestäni on suorastaan rikollista, ettei näitä erilaisia ihmisiä oteta huomioon ja heidän pärjäämistään tueta millään rinnakkaistoiminnalla, josta he selviäisivät. Tässä tapauksessa se on silkkaa rahalaitosten ahneutta. Ei viitsitä ylläpitää asiakkaalle helpompaa toiminnetta, kun on helpompaa tuupata osaamaton ja tumpelo asiakas jonkun omaisen tai jopa sivullisen harteille ja riistää tältä tasa-arvoinen kohtelu ja samalla itsenäisyys… Todella törkeää ja hävytöntä!  Miksi näihin asioihin eivät eri ihmisoikeus-ym. aktivistit puutu?!

Missä on tasa-arvovaltuutetun työsarka? Ihan hukassa ilmeisesti! Ja missä muiden erityisryhmien edustajien kannanotot ja vaatimukset...Kynnys ym. vammaisten edunvalvontayhteisöt?Ja vanhusten asioita ajavat senioriliikkeet? Tehkää jotain! Mielestäni tämä tilanne vaatisi jo EU-tuomioistuimen kantaa ihmisten eriarvoistamiseen muka tasa-arvoa edustavassa valtiossa!

Ainoa positiivinen asia tässä tilanteessa on se, että nykyautojen kehitys kulkee vääjäämättä ja nopeasti kohti itseohjautuvia autoja, joten hento toive siitä, että pian ei liikkumiseen tarvitse enää edes ajokorttia...ja voi olla ettei teitäkään, kun autot alkavat kulkea ilmassa...ajatelkaas, mikä huikea säästö yhteiskunnalle, kun ei tarvitse ylläpitää edes tieverkostoja!  - Sitä odotellessa hyvää syyskuun viimeistä viikkoa ja lokakuun alkua!