2. marras, 2021

Miten kauan Suomessa saa syrjiä ikäihmisiä?

Oltiin muutama päivä taas vaihteeksi mökillä. Kas kun sielläkin lehdet putoilevat puista ja  syksy tuo tullessaan aina pientä ja vähän isompaakin puuhastelua niin pihalla, kuin sisälläkin. Eikä mikään pysy kunnossa, jos ei joku tee ylläpitoa vaativia asioita. Minun tehtäväni oli, kuten tavallisestikin mökin sisällä tapahtuva puuhastelu: piti lämmittää mökkiä, tehdä ruokaa, lämmittää sauna, poltella vähän vanhoja laskuja, joiden säilytysaika on ohi ja tietysti myös vähän siivota ja järjestellä paikkoja. Isäntä ahersi sen yhden pystyyn kuivaneen pihlajan kimpussa, ettei se enää ole vaaraksi, jos sattuu tuulen tuiverruksessa kaatumaan mökkiin päin. Siellä se nyt rötköttää pihassa, kun  mukana ollut sähkösaha sanoi työsopimuksensa irti vähän ennen, kuin isäntä ehti pätkiä puun  palasiksi. Ehti onneksi sahailla oksat kappaleiksi, niin ne sentään saatiin korjattua lumelta suojaan odottamaan puiksi pilkkomista paremmalla ajalla. Pihan etupuolenkin isäntä ehti haravoida siistiksi. Rannan puoli jäi nyt sitten aika siivottomaksi, mutta toisaalta nurmikolle tekee ihan hyvää joskus jättää lehdet maatumaan sinne kevääseen saakka. Saa köyhtyvä nurmikko pikkuisen lisää voimaa.

Siinä mökkiä lämmitellessä ja ruokaa laitellessa minulla oli välillä hyvää aikaa lueskella. Lähinnä siis netissä roikuin. Törmäsin pariinkin mielipidekirjoitukseen, jossa perättiin vanhuksille pankkipalveluita. Meillähän on se tilanne, että isäntä ei välitä höykäsen pöläystä minkäänlaisista nettijutuista ja kun tuo kuulokin on mennyt jo melkein kokonaan, niin puhelinkaan ei kiinnosta ja käytännössä se tarkoittaa, että kaikkinainen asioiden hoito katuu minulle ja aiheuttaa aina välillä oikein kunnollisia adrenaliinipiikkejä minun olotilaani.  Olen jo pitkään ihmetellyt, miksi pankit syrjivät ikäihmisiä oikein olan takaa, kun nettiasiointia korvaavia palveluita ei ikäihmisille tarjota. Ainakaan en ole kuullut, että mikään pankki olisi tässä asiassa ikäihmisten puolella. En oikein ymmärrä, miten näin voidaan yleensä menetellä, kun kuitenkin Suomessa kaikenlainen syrjintä on ihan lain mukaankin kiellettyä.  Miten tähän asiaan ei mikään taho puutu?! Eikö jonkun pankin kannattaisi ottaa ikäihmisten palvelu erityisalueeksi omaa palveluaan. Ikäihmisissä on kuitenkin jonkunlainen määrä niitäkin, joilla on ihan hyvä eläke ja säästöjäkin. Uskoisin, että moni sellainen hyvin toimeentuleva ja mieleltään vielä virkeä ikäihminen kiikuttaisi ihan mielellään rahansa sellaiseen pankkiin, joka  tulisi  palvelussaan ikäihmisiä vastaan. Tarjoamalla vaikka 3-4 tunnin päivittäistä palveluaikaa, jolloin voisi yhdessä pankkivirkailijan kanssa hoidella laskujen maksamista ja muuta asiointia joko konttorissa tai puhelimitse. Ei se nyt NIIN mahdotonta olisi. Vanhuksetkin kun ovat IHMISIÄ  -  se tuntuu nykypäättäjiltä kokonaan unohtuneen. 

Tuli mieleen, että nyt kun Handelsbanken on myynnissä, eikö siitä voisi tehdä ikäihmisten oman pankin?  Lähtökohdat olisivat aika hyvät… henkilöstö olisi pitkästi jo kaksikielistä ja valtaosa muutenkin kielitaitoista väkeä. Jos ikäihmiset keskittäisivät raha-asiansa tähän vanhusten omaan pankkiin, se toisi varmasti emopankillekin lisää varallisuutta ja  samalla saataisi ikäihmisten syrjinnälle loppu ja Handelsbankenin henkilöstölle työn jatkuminen olisi varmasti pelkästään positiivinen asia.

Joku poliitikko voisi nyt ottaa kopin tästä asiasta!  Idea on vapaasti käytettävissä!

Tietysti tästä asiasta voisi tehdä vaikka kansalaisaloitteen tai tutkintapyynnön oikeusasiamiehelle ikäihmisten syrjimisestä… JOTAIN pitää tehdä! Onhan tämä nyt ihan käsittämätöntä toimintaa Suomessa, joka on kuitenkin olevinaan demokraattinen  oikeusvaltio ! - Ihan oikeasti, en voi käsittää, miten tällainen toiminta on edes mahdollista. Osa kansasta heitetään vaan pihalle yhteiskunnasta ilman, että kukaan  edes älähtää asiasta! - Ei ole puuttunut oikeusasiamies, ei Presidenttikään… eikä nykyinen ”kakarahallitus” tietenkään ymmärrä koko asiaa, kun itse vaan twiittailevat ja laittavat selfie-kuviaan instagramiin! Miten kaikki ihmiset on aivopesty hyväksymään yhden kansanosan diskriminoinnin? Ja kun tähän lisätään vielä taitetun indeksin tuomat ongelmat eläkeläisille,  voisi ihan perustellusti väittää, että Suomi niminen valtio syrjii vanhuksiaan ja muita digitaidottomia ihmisiä minkä ehtii.  Miten pitkään tätä sallitaan? Jotain pitää tehdä!! Ja pian!