3. touko, 2022

Tummia pilviä Suomen taivaalla

Olen kyllä aistinut, ettei maa mitenkään kovin hyvin makaa tällä hetkellä, mutta silti olen pikkuisen yllättynyt siitä, miten syvällä montun pohjilla  täällä jo mennään….

Kerroin viime viikolla ajatuksestani vaihtaa autoa.  Siitähän tekeytyikin varsinainen  työsarka. Olen ollut periaatteessa jo pitkään Toyota-uskollinen, koska hinta-laatusuhde on ollut ihan ok. Eikä huollotkaan ole hinnoiteltu pilviin. Halusin kuitenkin tsekata muutaman muunkin merkin hybridiautoja ja pistin tarjouspyynnöt Toyotan isäksi kolmelle muulle merkille. Oman auton hyvitysarvo ei hirveän paljoa heittänyt omasta arviostani, mutta yksi asia yllätti täysin: autojen toimitusajat olivat todella pitkiä...9 kk, 15 kk jne… enhän minä lasta ole hankkimassa, vaan autoa!  Jutustelu muutaman automyyjän kanssa avasi tilannetta vielä vähän laajemmin…. Autokauppa uusien autojen osalta on tällä hetkellä käytännössä ihan olematonta, koska  toimitusajat ovat hurjan pitkiä ja kaiken lisäksi kukaan ei voi taata, että nyt kaavaillut toimitusajat edes pitävät, vaan toimitukset voivat myöhästyä kuukausia. Lisäksi kukaan ei tiedä, mitä joku määrätty auto silloin toimitusajankohtana oikeasti maksaa ja mitä siihen rakennettavat varusteet kustantavat. Kauppa ei voi luvata siis oikein mitään ja ostaja ei voi luottaa oikein mihinkään.. miksi siis ottaa riskiä ja tilata auto? Eli, ei hyvältä näytä.  Siirryin siis etsimään esittelyautoa, jonka saisi  kuitenkin kenties hiukan aikaisemmin. Melkoisen työn jälkeen löysin yhteensä 4 hybridi Corollaa,  farkkukorilla.  Yhdessä autossa luovutusajankohta olisi ollut kesäkuussa, muut vasta myöhään syksyllä ja  lopulta sen ainoan kesäkuussa luovutukseen vapautuvan autonkin luovutusajankohta siirtyi marraskuulle, kun ei voida luovuttaa, ennen kuin saadaan uusi tilalle! Siinä sitä sitten oltiin! Kaiken lisäksi huomasin, ettei  sen  farkun ulottuvuudet kovin paljon RAVn mitoista poikennut… Mietintämyssy siis takaisin päähän!

Aikani pähkäiltyäni päädyin siihen, että ok. Palataan Priukseen. Se on vanha tuttu auto. Niitä meillä on ollut aikaisemminkin, muistaakseni jo kolme kappaletta. Se on viistoperä, joten koiruuskin kyllä mahtuu siellä perässä matkustamaan.  Siirryin siis katselemaan Priuksia. Paitsi, että eipä niitä mistään toyota- kaupasta löytynytkään! Ajattelin jo, että ovatkohan lopettaneet kokonaan Priuksen valmistamisen, kun mistään ei sitä löytynyt. Käväisin sitten Järvenpään Toyotalla haastattelemassa automyyjää asiasta. Hän kertoi, että kyllä sitä valmistetaan, mutta Corolla on täysin napannut suosion viimeisen parin vuoden aikana.. Mutta että kyllä sitä edelleen tehdään ja sitä Suomeenkin voi tilata. Joten pyysin  tarjouksen siitäkin.

Seuraavana päivänä istuin taas tietokoneen vieressä ja etsiskelin autokaupoista Priusta.– Jos vaikka sattuisi olemaan jollain hyvin vähän ajettu myynnissä… No ei sattunut, mutta sattui sen sijaan olemaan yksi uusi! Tampereella. Kaiken lisäksi esitteessä väitettiin, että autossa oli muiden audiosovellusten lisäksi myös CD-soitin! - Sehän on nykyisessä autossa ehkä eniten jurppinut, että siihen ei edes tilaamalla saa CD-soitinta, niin kuin ei  muihinkaan nykyautoihin kuulemma enää saa.

Kiinnostuin asiasta ja pyysin myyjää vielä tarkistamaan asian paikanpäällä. Ja siellä oli kuin olikin se unohdettu ihanuus! - Lähdettiin siitä sitten äkkiseltään koeajamaan autoa Tampereelle! Sieltähän se sininen enkeli löytyi! Mittarissa huimat 300 km!

Jossain vaiheessa myyjä oli kertonut minulle auton taustasta, että se on tuotu Ruotsista, joka asia tietysti herätti minulle muutaman kysymyksen verosta ym.  Myyjä taisi pikkuisen loukkaantua, kun kyselin  veroista ja  ensirekisteröinnistä Suomeen ja totesi, että yhtiö on kuitenkin pörssiyhtiö, eikä heillä ole varaa  tehdä mitään hämäräostoja.

Kun sain Toyotalta tarjouksen Priuksesta, olin taas kerran tyrmistynyt. Ero tuon tuontiautona ja tarjouksen välillä oli tuhansia euroja!  Ja kyse on ihan samasta mallista ja varusteista, jopa niin, että se CD-soitinkin näkyy  tarjouksen kuvassa olevassa autossa! Siis ei muka saa uusiin autoihin?! Haloo!

Päätettiin ostaa se sininen enkeli pois kuleksimasta. Kun tietenkään omassa autossa ei ollut mukana kaikkea, mitä luovutuksessa olisi pitänyt olla, sovittiin, että ajetaan molemmat autot kotiin ja myyjä tuo sitten lauantaina meille kilvet, kun saavat auton rekisteröityä.  Perjantain olin projektin kimpussa, joten sille päivälle ei voinut rekisteröintiä ja luovutusta sopia., mutta kotiin tultuani tietenkin tyhjensin oman autoni valmiiksi, kun en tiennyt tarkalleen, mihin aikaan luovutus olisi. Oletin sen olevan kuitenkin päivällä, olihan kyseessä vappuaatto!  Lopuksi nappasin Priuksesta hanskalokerosta ohjekirjakansion mukaani sisälle, tutkiakseni sitä vähän perusteellisemmin, syystä, etten Tampereelta kotiin ajaessani ollut löytänyt vakionopeuden säädintä mistään.

Avasin kansion ja vedin henkeä syvään ja hartaasti!  En ymmärtänyt sanaakaan kirjasen tekstistä! Ei se ainakaan ruotsia ollut! Äkkiseltään olisin sanonut, että kieli oli italiaa tai espanjaa! Ihan sama, kumpaakaan en osaa! - Viesti myyjälle: Mitä hemmettiä tämä oikein on, mistä tämä auto on tuotu?

Hirveästi selitellen myyjä totesi, että heille kaikki uudet autot tulevat yleensä Ruotsista, joten hän ei sitä erikseen  tarkistanut. Sillälailla! Tästähän seurasi tietysti se, että tutkin  kaikki autosta löytyneet liput ja laput suurennuslasin kanssa ja löysinkin mielenkiintoisen lappusen: nk. ensikatsastus Suomessa oli hylätty! Syy: ei ollut alkuperäistä  Italian tyyppikatsastustodistusta, oli vai kopio siitä. Joten, ilman sitä paperia  ei autoa voisi Suomessa tyyppikatsastaa ja rekisteröidä! Mielenkiintoista!

Nyt sitten pihassa seisoo kaksi autoa, joista  toinen on ajokiellossa, kun koeajolupa päättyi lauantaina klo 18, eikä autoa ole rekisteröity. Mielenkiintoista on, miten kauan se seisoo ilman kilpiä pihassa! Italialaisella mentaliteetilla ja suomalaisen postin poiminnalla kun aletaan hoidella alkuperäistä todistusta Italiasta tänne, voipi eräskin tovi vierähtää! Onneksi en ole allekirjoittanut vielä ostosopimusta, joka kyllä odottaa sähköpostissa allekirjoitustani… kun en muka pystynyt reissussa tunnistautumaan puhelimella…. ja nyt en halua allekirjoittaa, ennen kuin  autossa on kilvet!

No, elämä on seikkailua. Eipähän ole tylsää! Mutta pikkuisen hymyilyttää… ensin mummo on ajokiellossa kun on melkein sokea ja sitten auto on ajokiellossa… mitähän seuraavaksi?!

Mutta tylsää on se, että  sekä korona, että tuo naapurin sota Ukrainassa on yhdessä meidän kokemattomien päättäjien kanssa tuonut  taivaalle todella tummia pilviä monelle sektorille…. huolestuttavaa on myös se, ettei näistä asioista puhuta!  Missähän kaikissa osa-alueissa meillä on jo käynnissä totaalinen kaaos ja hätä, joista ei vaan inahdustakaan julkisuuteen lasketa, koska se voisi aiheuttaa melkoisen sekasotkun ja koko yhteiskunnan romahtamisen…. Olkaapa tuntosarvet tanassa, ystävät! Tämä ei hyvältä näytä!