10. touko, 2022

Mistä näitä ongelmia oikein putkahtelee?

Äitienpäivä oli ja meni. Omalla kohdallani se oli todella tosi mukava. Poika ja miniä käyttivät muutaman tunnin kevätpuuhasteluihin meillä.  Kun ikää tulee ja asuu omakotitalossa tuntuu erityisen hyvältä saada apua  niihin asioihin, joihin ei oikein enää kunto ja jaksaminen riitä. Silloin alkaa karsia tekemisiään siltä, mistä voi ilman, että siitä aiheutuu jotain vahinkoa. Meillä yksi tällainen iso kevätjuttu on altaan laittaminen käyttökuntoon. Kun isäntä ei välitä uimisesta, hänen suhtautumisensa altaan huoltoon ja kaikkeen siihen liittyvään ei todellakaan ole priorisointilistan kärjessä! Ja minua tietysti sapettaa jos en saa sitä käyttöön silloin, kun siitä olisi iloa ja hyötyä minulle. No, nyt se on nuorison toimesta hoidettu, ja odotan kesää senkin puoleen entistä enemmän. Saman tien ajoleikkurikin valmistautuu kesään lataamalla akkuaan omassa liiterissään. Pitkään kiinnitystä paikalleen odottanut  ikkunamaalauskin pääsi lopulta ikkunaan, kun löytyi ratkaisu kiinnitysongelmaan! Telkkarin kummallinen vikakin tuli korjattua ja  puhelin paritettua uuteen autoon. Joten olihan siinä työsarkaa kerrakseen! Ja kaiken lisäksi sain kokeiltavakseni kukkaketo-istutuskankaan! Palan halusta  lisätä kukkia pihaan ja odotan vaan , että pääsen sitä tekemään….

Minä en olisi minä, ellei pää olisi aina täynnä jotain suunnitelmia! Nyt kun tuo koko syksyn ja kevään projekti alkaa lähetä  loppuaan,  näytän hyppäävän jo seuraavaan projektiin! Hullu, sanovat monet… ehkä, mutta niin se vaan on, että aivojensa raksutusta ei aina voi hillitä. Nykyisin on vaan vähän hankalaa se, ettei tuosta kaverista enää oikein ole tekijäksi, enkä minä itsekään enää lähes kaikkea pysty tekemään, mikä joskus nuorempana oli pikku juttu. Siihen on oikeasti hurjan vaikea tottua, kun on yli 50 vuotta menty tasatahtia kaikenlaisten projektien kanssa ilman sen suurempia kommervenkkejä… minä suunnitellen j ja avustan tekemisessä ja isäntä toteutuksen puolella … No, näillä mennään ja katsotaan, saadaanko aikaan muuta kuin sanomista.

Ja sitten on vielä tämä uusi näkö ongelmani! Sain kuitenkin tilattua jo näyttöpäätelasit ja nyt vaan odotellaan, koska ne saan. Kävely on edelleen ongelmallista. Ihan oikeasti, olen kuin pienessä tuiterissa kaiken aikaa ja edelleen pöydät näyttävät kaarevilta ja mäkiä on joka lähtöön… tosi ikävää… Mutta nyt kun olen asiasta aika avoimesti jutustellut milloin kenenkin kanssa, olen havainnut, että hurjan monella íhmisellä katsomatta edes ikään, on mitä kummallisempia ongelmia näkemisessä. Ja tietysti ikääntyminen näkyy siinäkin asiassa niin, että jotkut kuljettavat suurennuslasia riipuksena kaulassaan tai mukana kauppakassissaan, että pystyy kaupassa lukemaan pakkausten tuoteselostuksia, jotka ovat vuosien aikana pienentyneet kuin pyy maailmanlopun edellä. JJoillekin ruoka-aineallergioista kärsivälle tieto tuotteen sisällöstä voi olla elämän ja kuoleman kysymys.—Oikeastaan valmistajilla pitäisi olla vastuu tuoteselostuksista niin, että fontit eivät saisi olla kärpäsenkakkaa paperilla, vaan normaalinäköiselle kuluttajalle ilman suurennuslasia luettavissa olevia!- Minkähän takia kukaan, ei edes ihmisoikeusjärjestöt tai tasa-arvoa ajavat ihmiset , ole huomanneet tätä vaatia.

Vaatimuksista tui mieleeni, että hiljalleen alkaisi olla aika suomalaistenkin vaatia jotain kompensaatiota tälle huimaa vauhtia laukkaavalle inflaatiolle ja hintojen kohtuuttomasta noususta. Meillä jaetaan miljoonia ympäri maailmaa, milloin mihinkin tarkoitukseen, mutta kansa voi pahoin ja osa jo näkee nälkää, kun  kaikki elämässä pakolliset asiat maksavat niin paljon, ettei kaikilla yksinkertaisesti ole rahaa maksaa sellaisia summia. Itse olen jo pitkään manaillut bensan hintaa, vaikka ajan hybridiautolla ja se kuluttaa vähän vähemmän, kuin polttomoottoriautot . Kuitenkin se, mikä sapettaa ehkä eniten, on ruuan ja esim. rakennustarvikkeiden hintojen huima nousu lyhyessä ajassa , muutaman viimeisen viikon aikana. Arjen ruokarumban pyörittäminen on noussut ihan älyttömästi. Viel äjoulun tietämissä meidän normaali kauppalasku, kun ostetaan muutaman päivän ruuat kerralla, maksoi noin 70 €. Tänään ja monena muuna päivänä parin kuukauden aikana se lasku on ollut 120€ Onhan se ihan hillitöntä ryöstöä! Ei ihmisten palkat ja etenkään eläkkeet nouse samaa tahtia, joten monilla alkaa jo olla hätä selviämisestä! Eihän sitä tietysti isopalkkaiset Audin peräpenkkiläiset huomaa, tai eivät ainakaan noteeraa, mutta pienillä tuloilla elävät ihmiset taatusti huomaavat!  JA tämän kurjuuden keskellä media kertoo lähes päivittäin niistä korotuksista tai määräyksistä, joita on tulossa tai joita piilossa kaikelta hiljakseen valmistellaan laiksi ja asetuksiksi ! Esimerkkinä äskettäin lukemani juttu siitä, miten tulossa oleva EU-direktiivi tulee aiheuttamaan vanhojen talojen pakkoremontteja mm.  lämpöeristysten osalta. Pian aletaan ilmeisesti vaatia vanhoja ihmisiä korjaamaan vanhat talonsa energiapihimmiksi … ja sehän taas maksaa! Maksaa tuhansia, ellei kymmeniä tuhansia! Mistä rahat?! On tämä ihan älytöntä! Joskus minusta tuntuu, että koko maailma on tullut hulluksi… Olisi päättäjien aika pistää oma toimintansa suurennuslasin alle ja  ruveta miettimään, miten näihin sivusta tuleviin määräyksiin saadaan sellainen rahoitus jokaiselle remonttiuhan alla olevalle, ettei kenenkään sen takia tarvitse kotiaan vasaran  alle laittaa ja viimeisiä elinvuoriaan kodittomana viettää!

Ja sitten vielä Korona! Ihan pienen ajan sisällä on tullut esiin monta  koronaan sairastunutta… kaikki saaneet jo 3 piikkiä, joten oireita ei juurikaan ole havaittavissa mutta testi näyttä vahvaa plussaa. Omassa ystävä– ja tuttavapiirissäkin on nyt ollut tavallista hiljaisempaa, kun Korona on suitsinut liikkumista ja jaksamista, Saapas nähdä, nostaako  sairastumiset vielä koronaan sairastuneiden ja kuolleiden määrää, vaikka joidenkin ennusteiden mukaan  koronan piti tehdä tilaa kesälle, ja normaalielämälle! - Ollaanko optimisteja, ja sovitaan, että kyllä se kesä pian tulee ja on meille kaikille monta kertaa parempi kesä, kuin parina viimeisenä vuotena on ollut?