19. heinä, 2022

Loman taustaa

Kummallisia tehtäviä

Enpäs olisi koskaan uskonut, että eläkkeellä oleminen on stressaavaa! Tilani alkaa uhkaavasti muistuttaa burn out ´ia! Koko ikäni minulla on ollut hyvä paineen- ja stressinsietokyky, mutta nyt se tuntuu kadonneen taivaan tuuliin! Kaikenlaiset asiat pyörivät päässä kellon ympäri, väsyttää, mutta en saa nukuttua kunnon yöunia. Viime yökin meni neljän ja puolen tunnin unilla. Sen jälkeen taas ajatukset lähtivät kiitämään ja en enää jaksanut pyöriä sängyssä, vaan puin päälle ja tulin tänne työhuoneeseen, missä saisin olla ihan rauhassa, kun koiruuskin näköjään veteli hirsiä takan edessä, siili (lelu) kainalossaan. Työhuoneessa minua odotti eilisen illan aikaansaannos:  kolme osaa uudesta, keskelle metsää tulevasta ”liikennemerkistä”, josta puuttuu enää pylväs, johon nuo kolme osaa kiinnitetään. Merkin rakentaminen sai alkunsa siitä, että nk. Vanhalle mökillemme on viimeisen vuoden aikana rakennettu kokonaan uusi tie ja  nyt sinne kuljetaan virallisestikin  vastarannalta. Meillähän on siellä mökin takana 73 metriin kohoavat kalliot, joiden takia omalle tontille ei ole koskaan päässyt maata pitkin, vaikka mökki ei saaressa olekaan.  Tilanne lähti lapasesta kokonaan, kun vanha työkaveri osti tontin, jonka kautta me ja muutama muukin  oli oppinut kymmeniä vuosia kulkemaan kyseiselle järvelle. Värikkäiden vaiheiden jälkeen saatiin kulku vastarannalta virallistettua rasitetienä, joka valmistui tänä keväänä.

Tie on tietysti vielä vähän pehmeä ja siinä on pieniä haasteita muutenkin, kun veneelle ei vielä ole ehditty rakentaa laituria. Tyttö koki melkoisen yllätyksen, kun juhannukseksi oli menossa perheensä kanssa mökille ja tien kääntöpaikalle olikin joku pysäköinyt autonsa ja omat autot eivät oikein tahtoneet mahtua  pysäköintialueelle ollenkaan. Selvitettiin auton omistaja ja soitin hänelle, että käy siirtämässä autonsa muualle. Kaveri ihmetteli, miksi ei saa pysäköidä autoaan sinne…! Aika röyhkeä asenne! Meikäläinen maksaa kulkuoikeudestaan ja pysäköinnistä n. kymppitonnin ja sitten joku, jolla ei ole edes omaa mökkiä alueella, katsoo, että hän voi pitää autoaan missä haluaa ja venettään samoin!  - Niin, että ei tässä eläkeläiseltä hommat lopu! Jos tämä olisi ainoa homma, joka minun on tehtävä, ei varmaan suurempaa ongelmaa olisikaan, mutta kun näitä kaikenlaisia hulluja hommia kertyy kasapäin, niin joskus tuntuu, että voisi olla parempi olla töissäl

Nyt lähes koko valveillaoloaikani menee, kun seikkailen pankkien  maksuviidakossa, traficomin sivuilla, Suomi.fi-sivuilla, Elisan sivuilla,  tori.fi sivuilla, facebookissa, erilaisten ryhmien sivuilla jne. jne. ja taistelen erilaisia mainossivustoja vastaan jne.Jossain välissä käyn kaupassa ruokaostoksilla, teen ruokaa, korjaan tiskit pois, tankkaan autoa, mittaan siipan verenpaineita ja sokereita,varaan labra -aikoja tai lääkäriaikoja, vastaan kymmeniin  kysymyksiin, yritän löytää remonttireiskaa, isännöitsijää… huoltomiestä, väistelen netin huijausviestejä ...yritän siis vain selvitä arjen pyörittämisestä hengissä. Huonolta näyttää. Jos tämä mummu ei kohta saa nukutuksi kunnon yöunia, siitä ei hyvää seuraa!  - Tuokion mietintämyssy päässä johti toimenpiteisiin: pidän viikon loman kaikesta.  En soita yhtään tarpeetonta puhelua, en tee ruokaa, käyn syömässä ”ulkona”,   en kirjoita tiistaikirjettä, käyn kaupassa vain kerran, keskityn ainoastaan omiin asioihin… muut hoitakoon omansa! Olen ihan liian kauan yrittänyt auttaa milloin ketäkin ja kun luonne on, mikä on, stressihän siitäkin vaan kasvaa! Ja nyt siitä pitää päästä eroon! Jos löysäilyltä jää aikaa, saatan kastella pihan kukat ja nyppästä pois penkisä jonkun rikkaruohon, mutta ei muuta. Koko stressihän on tietysti tullut siitä, että minulla, niin kuin ei muillakaan eläkeläisillä ole ollut vuosiin  tippaakaan lomaa! ! Sitä paitsi  eläkeläisille ei makseta edes lomarahaa! Miksi ei?

Työssä käyvät ihmiset saavat keskellä kesää ylimääräisen palkan lomarahan muodossa. Sillä sitten perhe viettää lomaa, matkustaa ulkomaille tai  tekee kuka mitäkin. Mutta eläkeläisille ei tipu mitään ylimääräistä! Vanhusasiainvaltuutettu voisi huomioida tämänkin syrjintämuodon!

No, yhtä kaikki tämä mummu pakkaa nyt laukkunsa ja porhaltaa maailmalle ja viettää ainakin viikon hyvin ansaittua kesälomaa! Yrittäkää pärjätä kukin tahollanne ja  katsotaan sitten loman jälkeen miten kukin lomansa vietti!

Sen verran asioita järjestelin, että Chicolla on seuraa, eikä sen tarvitse yksinään taloa vahtia! Joten hyvillä mielillä loma alkaa ainakin.

Haminan mursukin ehti jo uida rysään ja kaataa kalastajan veneen…  mistähän sekin raukka on tänne leveysasteelle tiensä löytänyt?  Jotenkin tuntuu, että  nyt keskitytään liikaa vaan ihmettelemään, kun pitäisi jo kovaa vauhtia keksiä keinoja, miten sitä reppanaa voitaisiin auttaa takaisin omille , luontaisille  kalavesilleen ...

Hyvää lomaa, ystävät!