2. loka, 2022

Hus-HUS hölmöilijät!

Juuri kun sain  tehtyä itselleni jonkinlaisen aivohuolto suunnitelman, sain havaita, että  muuten hyvä juttu, mutta kun kaikenlaisia kokouksia ja päätöksiä tehdään  täysin riippumatta minun aikatauluistani ja ajatuksistani, niin tulee tilanteita, että minun on joustettava!

Julkaisen tällä kertaa tämän tiistaikirjeen jo  tänään, sunnuntaina   Syy siihen on se, että huomenna HUS on tekemässä budjettiinsa säästötoimia, joista on kerrottu, etteivät ne koske henkilöstöä, mutta tietoon on tullut, että yksi päätöslistalla olevista asioista on Porvoon sairaalan päivystyksen lakkauttaminen! (- Miten niin, ei vaikuta henkilöstöön??!!)   Sulkemista vastustava mielenosoitus oli järjestetty Porvoon torille eilen.  Itse en enää jaksa mihinkään mielenosoituksiin  osallistua, mutta kun meille alueen ihmisille näinkin isosta asiasta on kyse, haluan jakaa faktatietoa joidenkin asioiden nykytilasta niille, jotka asiaan jollain tavalla vaikuttavat ja/tai päätöksiä  tekevät.

1)) Porvoon sairaalan  päivystys on yksikkö, jonka toimintaa olen joutunut 5 vuoden ajan seuraamaan  oman sairastamiseni myötä useaan kertaan ja kertaakaan  en ole saanut siellä huonoa tai välinpitämätöntä kohtelua. Aina, joka ikinen kerta, olen ollut ammattilaisten hyvässä hoidossa! Eikä koskaan ole tullut edes mielen pohjalle ajatus, että koska olen vanha, minusta ei välitetä. On välitetty ja hoidettu hyvin! Viimeisin tilanne oli,  kun en saanut apua Meilahdesta, sain ensiavun Porvoon sairaalan  toista sairauttani hoitavalta lääkäriltä hänen soittoajallaan! Kiitos siitä, tilanne on hallinnassa taas!

2) Porvoon päivystys on alueen ainoa, hyvin myös ruotsinkielisiä asiakkaita palveleva yksikkö, koska  koko henkilökunta on  ruotsinkielen taitoista. Omalla kielellä asiointi on hyvin tärkeä asia etenkin silloin, kun ihminen on heikommillaan. Itse olen suomenkielinen, mutta ymmärrän hyvin, miten hankalaa sairaana on yrittää selvittää asiaansa ja tuntemuksiaan jollekin jollain muulla kuin omalla äidinkielellä. Tämäkin on hyvä syy pitää päivystys Porvoossa!

3) HUS– päivystys Meilahden sairaalassa  on kaiken arvostelun alapuolella. Olen ollut potilaana  Meilahdessakin  useita kertoja ja  periaatteenahan on, että jos kotiin pääsyn jälkeen tulee ongelmia, potilas voi olla yhteydessä ko. yksikköön  tiettynä nk. soittoaikana  (2h!)  ottaa yhteyttä osastoon ja saada hoito-ohjeita ym. Kaunis periaate, mutta ei oikein toteudu käytännössä!

 … Tilanteeni huononi yllättäen ja  jätin soittopyynnön  tällaiseen soittonumeroon. Sieltä soitettiin minulle, mutta  soittaja totesi, että asia kuuluu toiselle yksikölle ja antoi soittonumeron sinne. Se ei tietenkään enää vastannut, kun soittoaika meni ohi.  Seuraavana päivänä sain jätettyä sinne soittopyynnön. Soitto tuli, mutta minulle kerrottiin, että olisi pitänyt soittaa siihen numeroon, johon olin jo soittanut aikaisemmin… tätä pallottelua kahden alanumeron välillä siellä tehtiin kolme päivää! Yritin soittaa  vaihteeseen, saadakseni tietää, kuka olisi esimies, johon voisin olla yhteydessä. Vaihteeseen ei päässyt edes jonoon kolmeen päivään!  Kolmannen  päivän lopussa siellä vastasi automaatti: ” Sinulla ei ole oikeuttaa jättää viestiä numeroon ”!!!   - Olin soittanut numeroon yli 30 kertaa! Ei voi olla oikein, ettei yliopistollisen sairaalan vaihdetta edes hoideta niin, että siihen pääsisi läpi!  Olen tekemässä asiasta virallista muistutusta/kantelua lähipäivinä.

4) Tietooni on tullut myös,  että HUS on tekemässä/tai jo tehnyt,  linjausta siitä, että laboratorioajat on aina tilattava etukäteen kaikkiin toimipisteisiin. Aikaisemmin on ollut mahdollista mennä jonottamaan vuoronumerolla näytteenottoa. Tällainen päätös lisää   jonoja ja ruuhkia ja on järjetön siellä, missä muuten ei ole  isoja jonoja. Ei pidä huonontaa tilannetta siellä, missä on vähemmän potilaita! Koska tämä turhauttaa myös työntekijöitä, kun aika olisi tehdä työtään, mutta ei ole potilaita juuri siihen aikaan, vaan vasta tunnin päästä…Tällainen asia pitää ehdottomasti olla laboratorioyksikön omassa harkinnassa! 

Hölmöläisten hommaa, HUS! Ottakaa nyt järki käteen!