25. loka, 2022

Pakkasia odotellessa

Niin se on taas tullut, syksy. Ja alkoi päivälleen oikeana päivänä, syyskuun ensimmäisenä! Ja nyt ollaan pian jo Halloweenissä!

Perjantaina poika ja miniä olivat pölkkytalkoissa mökillä. Poika pilkkoi viitisenkymmentä pölkkyä klapeiksi ja miniä kanteli ne pinoon keskelle autotallia… Niitä oli pilkottu vähän jo etukäteen edellisenä viikonloppuna, mutta silloin loppuivat konstit, kun metsuri ei ollutkaan pätkinyt puita ja rungot olivat liian järeitä mökkiläisten työkaluille.. Nyt se sitten onnistui, kun metsuri kävi pistämässä isolla moottorisahalla rungot valmiiksi klapimittaan. Nyt on vuoden päästä taas, mitä takassa ja saunaan uunissa polttaa!

Tultiin mökiltä kotiin lauantaina, kun en jaksanut lähteä pimeässä ajelemaan. Poika kuittasi alkumatkasta nähneensä 6 peuraa tien tuntumassa neljässä eri paikassa, joten väistelemistä olisi varmaan riittänyt minullekin. Hyvä etten lähtenyt ajamaan!

Tosin lauantain paluukaan ei ollut ongelmaton: tämä minun koukutteleva mahani alkoi möyriä oikein tosissaan ja lopulta  syöksyin Lopella Nesteen huoltoasemalle vessaan vauhdilla… autokin jäi auki. Onneksi sinne jäi myös vahtikoira Chico! Taas vertasin suomen olosuhteita jenkkeihin… siellä kaikkien teiden varsissa on pysähdyspaikkoja, joissa on WCt, pesu– ja ruokailumahdollisuudet vapaasti kaikkien matkailijoiden käytettävissä. Täällä, esim. meidän mökkimatkan varrella on kaksi ABC huoltoasemaa ympäri vuorokauden auki ja siihen se sitten jääkin. Jos mahakipu tai pissihätä yllättää, kovin paljoa ei ole tehtävissä. Muutama huoltoasema on niiden lisäksi matkan varrella, mutta ne ovat auki melko lyhyen aikaa, ei esim. iltaisin. No, kotiin päästiin onnellisesti, mutta kotona se mahan möyriminen jatkui ja jatkui ja lopulta olin niin väsynyt siihen ja lyhyeen yöuneeni parina edellisenä yönä, että kömmin nukkumaan puoli yhdeksän illalla! Ja uskokaa tai älkää, heräsin aamulla puoli kahdeksan! Riittäisiköhän tämä nyt siihen, että unta olisi saatu riittävästi`? En suunnitellut sunnuntaiksi mitään ohjelmaa, mikä oli ihan hyvä. Tällainen hiljainen kotoilusunnuntai sopii hyvin vanhoille ihmisille, jotka eivät enää jaksa kouhkata kaiken aikaa… Nyt olen hoidellut pari laskua ja tutustunut yhteen putkiston sukitussuunnitelmaan ja hoidellut pelargoniat takaterassille pakkaselta suojaan. Nyt niille pitäisi vielä keksiä askarteluhuoneesta talvehtimispaikka. Mutta sinne on joku kantanut ylimääräisen rengaskasan, joka pitäisi saada myytyä jollekin tarvitsijalle… sitten olisi taas tilaa kukillekin.

Talven tulo teettää tänä vuonna jotenkin paljon enemmän kaikenlaista, kuin aikaisempina talvina… nyt on varauduttava siihen, että lämpöä pitää saada puillakin, aikaisemmin nuo takat ovat olleet lähinnä tunnelman luojia ja sauna mökillä pientä luksusta elämään. Ruokaa ja vettäkin pitäisi varastoida ainakin 72 tunnin tarpeeseen kuulemma… mökillä voi tietysti hakata avannon ja saada ainakin käyttövettä sieltä… rahaakin pitäisi kuulemma olla käteisenä jonkun verran… ja toisaalta jossain jo mietitään, että luovuttaisiko koko käteisestä rahasta! Ota nyt sitten siitäkin selvää! Se, mitä varmaan pitäisi oikeasti hankkia kotiin paljon, on erilaiset paristot, joita tarvitaan radion kuunteluun, kynttilöihin ja joihinkin muihin valaisimiin… ja sitten näiden yleisten uhkien lisäksi pitäisi kai alkaa varautumaan talventuloon esimerkiksi yrittämällä löytää jostain läheltä joku traktorimies tms. joka korvausta vastaan työntelisi tuon meidän pihatien ja portinseudun tyhjäksi lumesta. Se alkaa olla vanhalle miehelle liian iso urakka, jos sitä lunta tulee tuntitolkulla ja tiheään… Hohhoijaa. Junailua riittää! Ai niin, ja ihan pian on jo talvirenkaatkin saatava auton alle. Pitää vissiin alkaa tekemään muistilistaa hoidettavista asioista, ettei mitään tärkeää jää tekemättä.

Ajatella, Jouluun on enää 2kk aikaa! Siinäkin tulee kiire! Minulla on tekemättä vaikka mitä. Olen tehnyt tiukan päätöksen, että en osta ainuttakaan joululahjaa, lukuun ottamatta niitä, jotka jo ovat paketissa! Kaikki muut lahjat teen omin pikku kätösin! Onneksi niitä, joille lahjan haluan antaa, ei ole kovin montaa… mutta kyllä niissäkin puuhastelua riittää!

Mietiskelin tässä yhtenä iltana, että kun lapset kirjoittelevat joulupukille kirjeitä ennen joulua, niin miksi niitä kirjeitä ei voisi kirjoitella vanhempikin väki… äidit ja isät toivoisivat vaikka lasten siivoavan oman huoneensa, vievät roskat… tyhjentävän tiskikoneen… kaikenlaisia pikku juttuja, jotka eivät maksa mitään muuta kuin hetken aikaa! Vanhukset , joilla tahtoo tavaraa olla muutenkin liikaa, voisivat toivoa vaikka ikkunnanpesua, äiti– tai isi-päivää kerran viikossa/kuukaudessa...kaikenlaista suht pientä, mutta tärkeää asiaa… Pistetäänkö hautumaan?